Prin “accesorii” se inteleg micile amanunte ce intregesc tinuta vestimentara : pantofi si ciorapi, poseta , cordoane , bretele , podoabe de tot felul , clipsuri si margele , brose si bratari, curele de ceas , umbrele si alte asemenea “capricii” utile sau inutile. Astazi , cand moda tinde sa devina din ce in ce mai practica , accesoriile sunt hotaratoare pentru tinuta noastra , marcand de multe ori elementul “actual” sau de eleganta.
Regula generala este ca accesoriile trebuie potrivite , asortate si armonizate simplu la restul tinutei , respectand legile prezentate : legea orelor , a varstelor , a imprejurarilor etc.; se vor evita pe cat de posibil excesele de toate categoriile , stridentele , tonurile prea tipatoare , accentil punandu-se , mai ales la barbati , pe pulsul de sobrietate si eventual de personalitate.
- Palariile completeaza foarte bine o tinuta. La femei , palariile sunt din nou la moda. Alegerea palariei este foarte importanta , ea devenind parte integranta din tinuta femilor ; mai bine cu capul descoperit , decat cu o palarie gresit aleasa . La barbati , palaria se poarta aproape exclusiv in anotimpurile friguroase si in situatii mai solemne : nunti, receptii, inmormantari; palaria tiroleza completeaza o tinuta “sport” , cea din pai fin , o tinuta de vara. Caciula de blana este potrivita tuturor varstelor ; tiparul clasic a fost inlocuit cu modele moderne.
- Posetele se aleg in functie de silueta ( proportionale cu silueta ) si de stilul imbracamintii: nu poseta sport la o toaleta de ocazie , nu o poseta de antilopa neagra la un costum taior-sport.
- Fularul completeaza , fara sa dictoneze, un amsamblu; cele mai potrivite sunt:in tonuri gri, bej , maro , bordo, casmir; pe ger se poarte si fulare groase , din lana , nu lungi pana la genunchi; fularele albe sunt pretentioase.
- Cordoanele si curelele sunt de mica importanta ( mai ales la barbati ) ; eleganta lor nu se prea ia in seama , dar lipsa de eleganta da! Purtati-le simple , fara modele , de aceeasi culoare sau asortate cu haina ( pantalonul ) ; in tinuta “sport” se admit catarame , tinte etc., coloratii vii , fantezii.
- Ochelarii ar trebui purtati numai din motive de necesitate. Obisnuinta de a purta ochelari toata ziua este daunatoare si ridicola. In afara lentilelor recomandate de medicul specialist , se pot utiliza , de catre heliofobi, lentile care opresc actiunea razelor ultraviolete si infrarosii, in timpul zilei , vara si iarna cand este zapada. Marimea , forma si culoarea lentilelor si a ramelor trebuie alese cu descernamant si adecvate varstei , sexului , tinutei . In loc de roz si albastru , preferati pe cele fumurii sau oliv. Ochelarii mari si colorati , sau chiar numai fumurii , acoperind intreaga fata , mai ales la barbati , sunt de gust indoielnic . Seara sunt direct ridicoli. Ochelarii medicinali , cu o rama moderna , alesi in armonie cu trasaturile fetei , pot conferi chipului o noua personalitate.
- In privinta celorlalte accesorii: gulere , esarfe , mansete , ceas si curea de ceas , bratara , inele, margele si bijuterii de tot felul - pot fi acceptate si justificate cu conditia sa fie discrete , sa se armonizeze cu restul imbracamintii si sa respecte legile adecvate (varsta , imprejurari etc.)
- La femei, excesul de bijuterii nu constituie o nota de eleganta , ci dimpotriva: o rochie nu trebuie incarcata cu mai mult decat cere croiala , iat forma si marimea cerceilor , a margelilor si chiar a inelilor trebuie sa fie in armonie cu inaltimea si talia persoanei care le poarta. Cerceii prea mari si margele groase , atarnand pana apropae de talie , sunt nepotrivite pentru o femeie mica de statura. Nu se poarta o bijuterie de aur alaturi de una de argint , sau inel si cercei fiecare dintre ele cu altfel de pietre pretioase . Bijuteriile veritabile nu se poarta ziua. Accesoriile feminine artificiale sunt din ce in ce mai raspandite si le pot inlocui cu succes pe cele veritabile. Atentie la floricele: ” ai flori pe rochie , nu le mai pune pe geanta ; ai flori pe cap , nu le mai pune pe ciorapi.” (E.Charles-Roux) ; evitati excesele florale , si nu puneti floare peste floare. Nu va “incarcati” cu prea multe inele.
Martie 26th, 2009 |