Sa ne imbracam dupa anumite legi generale.

LEGEA CULORII are un rol important . Eleganta vestimentara si mai ales eleganta feminina este si o problema de “paleta” . Alegeti culorile estompate , pastelate , feriti-va de culorile pure : rosu curat , albastru curat , verde curat , galben curat. Singurele culori pure acceptate in conditii de eleganta si sobrietate sunt culorile de  alb si negru. Legea culorilor nu exclude din competitie , mai ales pentru fete , nici o culoare , dar cere ca ansamblul sa se realizeze in armonie si liniste .

Culorile prea multe si prea vii se armonizeaza greu . Niciodata mai mult de trei culori deodata; e de preferat sa va opriti la doua si sa realizati bogatia cromatica cu ajutorul accesoriilor :pantofi,ciorapi,cravata, poseta. Pentru barbati , legea culorilor cere si mai multa sobrietate : costumul trebuie sa fie cat mai discret , cat mai putin vizibil.

LEGEA MATERIALULUI obliga ca , in functie de utilizarea pe care vreti sa i-o dati , sa alegeti intodeauna materialul potrivit.

Materialul frumos este cel care corespunde cel mai bine intentiei. Materialul ce incearca sa para altceva decat sunt :”crocodil” , “leopard”, etc., adica sa “imite” , nu denota bun-gust si sunt de evitat.

Materialele naturale: bumbac, lana , in , matase sunt indicate , dar respectand celelalte legi ; asa , de exemplu , matasea naturala este recomandabila seara ; ea raspunde cu eleganta stralucirii lustrelor dintr-un foaier de opera , dar lumina zilei ii face rau, o tulbura ; ea fuge de soare . Materialele plastice sunt practice si indicate , fara a fi elegante : tergal, orlon, relon, neylon (netransparent) , etc.

LEGEA IMPREJURARILOR ne obliga ca , in  in conditii de politete , sa oferim celorlati un aspect ingrijjit , pe cat posibil in concordanta cu dorinta lor  si cu situatia in care ne gasim. Legea imprejurarilor te opreste sa te duci la o casatorie fara cravata si la o inmormantare cu pantofi bej , in trening la  restaurant , sau la o serata in costum de lucru. Exista o eleganta a stadionului , a salii de spectacol , o eleganta a strazii si a fabricii.

LEGEA ANOTIMPURILOR ,  asociaza hainele de lana cu anotimpurile reci, iar camasile cu maneci scurte cu cele calde; hainele de culoare deschisa sunt potrivite in sezonul estival (chiar si seara ) , cele de culori inchise se incadreaza mai bine iarna (chiar in timpul zilei ) .

LEGEA VARSTEI , la fel de evidenta , obliga la o tinuta vestimentara conform cu anii , fara sa excluda cochetaria  si chiar  eleganta. In lumina acestei legi ni se pare caraghios un bunic cu pantaloni scurti , o bunicuta imbracata in roz , cu codite , sau cu fusta “mini”  , sau chiar cu pantaloni.

Ne permitem sa atragem atentia , in cadrul acestei legi , asupra portului pantalonilor de catre femei. Astazi aproape toate femeile poarta pantaloni , dar foarte putine la locul si timpul potrivit ( in excursii, la volan , etc. ) . E de preferat sa evite pantalonii: femeile scunde , femeile mai plinute , femeile varstnice , femeile cadre didactice.

LEGEA PERSONALIZARII : armonia trebuie realizata si in functie de persoana ; exista culori , tinuta , machiaj  ce se potrivesc sau nu , in  functie de culoarea  parului , a tenului , de ovalul fetei , de inaltime etc. Legea personalizarii se refera si la modul in care reusim sa ne exprimam personalitatea ; haina sau moda e o prelungire a gestului , a dinamicii si personalitatii omului.

LEGEA STRICTULUI NECESAR apare mai ales la tineret. Respectarea tuturor legilor de mai sus pare sa oblige la o garderoba foarte bogata . Da si nu!  In coordonatele moderne , sociale si economice , eleganta nu mai este chiar atat de “costisitoare” , chiar si codurile cele mai pretentioase sunt obligate sa recunoasca anumite schimbari si “simplificari” , pentru ca eleganta sa coste  mai putin. 

Ar trebui sa incepeti cu un costum sau o haina ce se potrivesc in cele mai multe imprejurari; nu va cumparati haine pentru ocazii speciale , pantaloni de vanatoare sau ” rochite din pachet” , tricouri fistichii, cravate supercolorate etc., decat dupa ce aveti in dulap tinuta decenta , tinuta “strict necesara” ( in cazul barbatilor un costum clasic , o cravata uni sau cu un desen discret , camasa alba , pantofi negri) . Eleganta de fantezie trebuie sa apara numai in urma elegantei necesare.

LEGEA “NON-STRIDENTEI“ pretinde modestie , decenta , sobrietate. Distanta de la “uz la abuz” este echivalenta cu distanta de la decenta la extravaganta  . Modernismul nu presupune nici nici extravaganta , nici stridenta , nici “originalitate” . Lucrurile serioase  , hainele decente sunt la moda intodeauna.

Excentricitatea imbracamintii , a tunsorii sau a tinutei , in general , izvoraste dintr-un sentiment der bravada , dintr-o dorinta de epatare a insului care , neputand razbi prin valoare , cauta sa impresioneze prin tapaj si scandal.

LEGEA UNITATII recomanda o oarecare omogenizare in imbracamintea membrilor dintr-un grup  , o persoana invesmantata cu haine sobre de seara este ridicola acolo unde toata lumea e in tinuta de sport, si invers. Legea unitatii accesoriilor este si ea obligatorie pentru eleganta femeilor ( si , poate , chiar a barbatilor) : accesoriile stranse intamplator sunt urate , in special la femei.

LEGEA CURATENIEI este incununarea tuturor celorlate legi, aici nu exista rabaturi : oricine , oriunde si oricand.

Moda omului activ este moda elementelor coordonate : armonie de forma , de stil , de culori, simplitate , firesc , naturalete, inteligenta!  “Simplitatea gatelii si a vorbirii , cumpatarea , iata podoabe ale naturii ” (Democrit).

Pentru tineret , legile prezentate sunt ceva mai ingaduitoare . Tineretea inseamna exuberanta , sete de actiune , cu fireasca ei framantare . O anumita nota de veselie , de miscare , de nonconformism  si , poate , chiar o anume neglijenta vestimentara pot face parte din eleganta tineretului , bineinteles , in limitele bunului-simt si al bunei-cuvinte.

- 6 Februarie 2009 Bon Ton de admin

Lasati un comentariu

XHTML: Puteti folosi aceste taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Inregistrare site in motorul de cautare www.arhivarul.ro - GRATUIT   Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor   Viziteaza magazinul Genti-highlife.ro pe ShopMania