Pentru Barbati: Invitam o Doamna la Restaurant

Barbatul intra inaintea femeei: opusul la ceea ce se spune ( si se face) de obicei.   Orice barbat are datoria de a proteja si apara femeia de pericol si de situatii jenante . Prin urmare , cavalerul  verifica cu o privire rapida daca totul e in regula si pe urma lasa sa intra si doamna , oferindu-i locul cu fata spre sala.

Cu personalul  , intodeauna dialogheaza barbatul , el va intreba femeea ce doreste sa serveasca , ce preferinte are  , eventual , o va ajuta sa aleaga meniul  si  doar , dupa aceea , va face comanda .

Ne adresam cu respect personalului , daca avem nevoie nu chemam chelnerul pocnind din degete sau strigand , este de ajuns un gest rapid si discret cu maina.

Daca vedem pe cineva cunoscut in sala , nu abandonam doamna , pentru a merge si a saluta , eventual facem o usoara plecaciune.

Barbatul alege vinul si tot el serveste doamna in lipsa chelnerului.

Cand ne asezam la masa , servetelul nu se pune la gat , si nici nu-l lasam pe masa , ci il punem pe genunchi.

Nu punem coatele pe masa , si nici nu ne jucam cu tacamurile (vezi “Bon Ton - la Masa”). Uitam de telefon (vezi Telefonul la Masa)  .

In cazul in care va aflati intr-un restaurant  de un anumit nivel , si nu prea stiti sa folositi tacamurile , incepeti intodeauna cu cele din partea exterioara  si cand faceti pauza le sprijiniti pe farfurie in pozitia “8″ si “20″ (ne imaginam ca farfuria  este un ceas) , si la sfarsitul mesei ambele tacamuri le punem in pozitia “4″ si “20″ .

Cerem discret nota de plata , verificam rapid si platim aproape pe furis .

La iesire, barbatul precedeaza doamna, tine galant usa deschisa si o lasa sa iasa prima.

Probabil credeti ca sunt exagerate aceste reguli si sunt valabile numai in anumite situatii , dar pana la urma respectul fata de anumite reguli este fructul unor concluzii logice ; atentia si consideratia pentru alte persoane si nu un fapt de snobism sau  ”clasa ” sociala.

 

Taguri: - 24 Noiembrie 2008 Bon Ton de Natalia

Lasati un comentariu

XHTML: Puteti folosi aceste taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Inregistrare site in motorul de cautare www.arhivarul.ro - GRATUIT   Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor   Viziteaza magazinul Genti-highlife.ro pe ShopMania